Lovagok pedig léteznek!




 
A Gyerek Szigeten tartott bemutatónk és középkori játszóházunk kapcsán adott interjút a rockerek.hu portálnak egyesületünk programszervezője, Kozma István:



Lovagok pedig léteznek! A szó szoros értelmében:)
Múlt hétvégén egy nagyon jó barátom invitálására visszarepültem a lovagkorba, még ha egy fél napra, de akkor is! Elmentem megnézni a Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok Egyesületének egész napos rendezvényét és hogy mi köze ennek a rock zenéhez? Azt nem árulom el, de ígérem, az interjúból minden kiderül.

Hétvége, Hajógyári sziget, sok ember és egy hely ahol mindenki lovag vagy úrnő, egy kis sziget ahol bele élheti magát, aki szeretné a lovagok korában, itt találkoztam az egyesülettel és munkájukról, hobby-lyukról kérdeztem az egyesület programszervezőjét, Kozma Istvánt.

Riana: Szia! Először is elnézve titeket így beöltözve a több kilós ruhákba nincs melegetek?

Csíkos: Szia, és üdv minden rockerek.hu olvasónak. A ruházat kicsit meleg, de ez nem a nehéz vért rajtunk. Ez csak egy könnyített felszerelés. A nehéz vért, az 30-45 kg. Melegnek meleg, hisz több réteg ruha van rajtunk, de ez a fellépések hozzávalója.

Riana: Hány kiló ez a ruha, ami rajtad van?

Csíkos: Ez a ruha kb. 10-12 kg. Igazából a szegecselt bőrvért (7,5 kg) az, ami kicsit nehezebb, meg a páncélkesztyű.

Riana: Mesélsz egy picit az egyesületről? Hogy jött az ötlet? Mióta működtök?

Csíkos: Az egyesület, aminek a teljes neve Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok Egyesülete, 2000 év elején jött létre. Páran, köztük Én is már 2-3 éve egy másik egyesületben kipróbáltuk magunkat, de Mi egy kicsit tovább gondoltuk azt, így különváltunk, és megalapítottuk a D.A.K.L.E.-t. Az ötlet gazdái egyébként az előd egyesület vezetőinek fejéből pattant ki, de igazán, aki itt van, az magáénak érzi ezt a kort. A kor, amely a XIV. századba kalauzol vissza minden érdeklődőt, ezen belül is Károly Róbert és Nagy Lajos uralkodásának idejébe. Célunk a komplett udvari élet bemutatása. Ebbe beletartozik a gyalogos párharctól kezdve az íjászaton át a hölgyek táncáig minden. És még kicsit annál is több… Az elmúlt 11 évben rengeteg fellépést bonyolítottunk le bel- és külföldön is egyaránt. 2007-től az egyesület vezetését lovaggá ütötték. Azóta már több tagunkat is érte ez a megtiszteltetés. Így a D.A.K.L.E. mellett a Nemzetközi Szent-György Lovagrend tagjai is vagyunk.

Riana: Végignézve a társaság apraját, nagyját nem egy nem kettő rocker arcot vélek felfedezni, ugye ez nem véletlen? Van köztetek nem egy zenész is, ha jól tudom?

Csíkos: Jól látod. Csapatunk nagy része a rockzenét kedveli. Van aki hallgatja, de van aki műveli is. Jómagam közel 19 éve dobolgatok, és a jelenlegi zenekarom pár tagja is csatlakozott ehhez a remek társasághoz. És nem hinném, hogy mindez véletlen. Gondolj csak bele, hány meg hány zenekar énekelt már harcosokról, sárkányokról, katonákról az elmúlt jó pár évtizedben. Természetesen rock zenekarokról beszélek. Valamiért, aki szereti az igényes élő zenét, annak nagyobb igénye is van kipróbálni magát máshol, más közegben. És mi lenne egy „metál-harcosnak” nagyobb kaland, mint a kedvencei által megénekelt bőrbe bújni, akár a szó szoros értelemben is? De természetesen nem csak rock zenét szeretők vannak Nálunk. Bár aki bekerült közénk, és más zenét szeretett, azóta már kezdi felvenni a ritmust. Láttam már AC/DC-re táncolni egy két csapattagunkat.

Riana: Gondolom, mindenkinek van hivatása és még zenéltek is többen, akkor ez a második hobby vagy minek neveznéd? Második hivatás vagy második család?

Csíkos: Ez hobby. Mindenkinek van civil hivatása, és saját szabadidőnket áldozzuk erre is meg a zenére is. Viszont egyben ez a második családunk is. Hisz sok fellépésünk van, és ebből adódóan sokat vagyunk együtt. Vannak néha viták, mint egy családban, de tudjuk, hogy ugyan azt szeretné mindannyiunk. Minél jobbak lenni! És ha nincs fellépés, akkor is keressük egymást. Szervezünk kirándulást, elmegyünk egy jó koncertre vagy fesztiválra.

Riana: Láttam vannak lányok is, ők hogy kerültek ide?

Csíkos: A lányok ugyanúgy részesei voltak a középkornak, mint a lovagok. Többen, a csapat tagjai közül az egész családot hozzák magukkal. Így kerültek hozzánk a hölgyek először. Később volt, hogy érkezett egy lány hozzánk, és Ő hozta magával a párját.

Riana: Lehet hozzátok csatlakozni? Van tagfelvétel vagy ez egy zárt közösség?

Csíkos: Minden érdeklődőt szívesen látunk, és van tagfelvétel is. Bekerülni hozzánk nem túl egyszerű feladat, bár nem mondanám bonyolultnak sem. Legfontosabb, mint minden hobbynál, hogy szeresd csinálni, és segítsd a csapatot. Ha elég elszánt és kitartó az apród, akkor előbb-utóbb egyesületi lovaggá avatjuk. Ez általában 1-1,5 év, de van, akinél kicsit több. A vezetőség figyeli a lovagjelölt viselkedését, az egyesület munkájához való hozzáállását. Ha úgy ítéli/ítéljük meg, akkor a tagság elé terjesztjük a felvételét. A tagság szavaz, és, ha mindenki egyetért, akkor lehet tagja a „családnak”.

Riana: Elég komoly a felszerelés, amivel most itt vagytok és a ruhákról nem is beszélve. Nehéz volt korhű dolgokat beszerezni, csináltatni? Mi okozta a legnagyobb fejtörést?

Csíkos: A közel 11-13 év alatt sok mindent elértünk, és nagyon sok felszerelésünk lett. Ennek egy részét mi magunk csináltuk, de egy másik részét csináltattuk. A kardjaikat, és a páncélzatunkat Berbekucz Viktor csinálja. Kapcsolatban állunk bőrdíszművesekkel, és varrodákkal is. Folyamatosan kutatjuk az interneten és könyvekből is milyen lehetett a középkori viselet. Ezeket aztán papírra vetjük és megcsináltatjuk. Fejtörést mindig az okoz, hogy miként lehet valamit úgy megoldani, hogy az teljesen korhű legyen. Hisz régen nem volt tépőzár, vagy zipzár.

Riana: Te szervezed a fellépési lehetőségeket vagy már nem is kell keresni, mert amúgy is sokan találnak rátok és keresnek fel titeket?

Csíkos: A fellépési lehetőségeket Én és Békési Tibor, az egyesület kapitánya intézzük. Ma már könnyebb, hisz sokan megtalálnak Minket a neten, de azért van feladat vele így is. Közel 20 embert kell A-ból B-be eljuttatni. Mindezt időre, és úgy, hogy az összes apró részlet is a helyén legyen. Kezdve az utazással, a fegyverzet összeállításával, teljesen az étkezésig bezáróan. Sok energiát felemészt ez, de ez a hobbynk. És a sok munka után felüdülés, mikor már a páston vagyunk, és megy az előadás. Ha pedig ez tetszik a közönségünknek, akkor azt érezzük, hogy ezért megérte csinálni. Nem csak ész nélküli „verekedés” megy (de ezt Te is láthattad), hanem próbáljuk a mai kor emberének elmesélni, milyen is lehetett 600 évvel ezelőtt. Mindezt szórakoztató, de mégis oktató formában.

Riana: Rock fesztiválon, való részvételen nem gondolkoztatok még? Én simán el tudnám képzelni, szerintem nagyon beleillene egy ilyen helyre. Tudom zenekarként is elég nehéz bejutni egy fesztiválra.

Csíkos: Volt már szó róla, de eddig nem valósult meg. Azt azért érdemes tudni, hogy a látszat ellenére ezek fegyverek, amik avatatlan kézbe kerülve sérülést okozhat. Egy fesztiválon különleges biztonsági szabályokat kellene foganatosítani. Motoros találkozón viszont már léptünk fel, nem kis sikerrel, de nagyon meg kellett válogatni, hogy mikor mi történjen. Illetve természetesen anyagi dolgai is vannak. Ma, amikor zenekaroknak sem tudnak fizetni fesztiválokon (vagy nem akarnak), akkor nem valószínű, hogy pont egy történelmi csapatnak fognak fizetni. Azt pedig tudomásul kell venni, hogy 15-20 ember szállítása nem filléres feladat. De ki tudja, mit hoz a jövő…. Mi nem zárkózunk el semmi elöl.

Riana: Szeretnél még valamit mondani, ami kimaradt?

Csíkos: Sok minden kimaradt, amiről még beszélhetnénk. De akit érdekel a munkánk, az látogasson meg Minket a www.lovagok.hu oldalon. Várjuk az észrevételeket, vagy egyszerűen csak olvassanak erről a korról a hozzánk betévedők.

Riana: Legközelebb hol lesz fellépésetek?

Csíkos: A Gyerek-sziget óta már megjártuk Bulgáriát. Sumenben jártunk, ahol az 1444-es csatát játszottuk újra. Magyarországot ezen a rendezvényen Mi képviseltük. Rajtunk kívül Csehek voltak még, és a házigazdáink. A meghívás pedig megtörtént, így két év múlva ismét Mi fogjuk hazánkat képviselni. Ezt a rendezvény kb. 10000-en nézték végig!!! A fellépéseink pontos időpontját és helyszínét megtalálhatjátok a honlapunkon.

Riana: Köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehettem! Találkozunk legközelebb egy koncerteteken vagy a lovagkorban!:)

- rockerek.hu -