Köztünk a helyed!

Kik vagyunk?

Hagyományőrző haditorna egyesületünk olyan embereket tömörít, akik fontosnak érzik a régmúlt idők kultúrájának felelevenítését, és szeretnék ezt bemutatni, továbbadni a ma élő emberek, különösképpen a fiatalok számára. Ilyen emberek hozták létre 1996-ban a Koronás Főnix Hagyományőrző Haditorna Egyesületet, mely az ezredfordulón a Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok Egyesületévé alakult át.

Lelkesedésük a megalakulás óta eltelt évek alatt mind újabb és újabb fiatalokat ragadt magával, így mára már közel 30 állandó tag vesz részt munkánkban. Közhasznú tevékenységünket a Debreceni Déri Múzeum, valamint történészek, jelmeztervezők és pedagógusok is segítik.

Mivel foglalkozunk?

Lovagjaink és udvarhölgyeink a magyar lovagkor legvirágzóbb szakaszába kalauzolják vissza az érdeklődőket, Károly Róbert és Nagy Lajos királyaink idejének történelmét, hadi kultúráját és a korszak sajátos miliőjét keltik életre. Bemutatóink széles skálát fednek le, az iskoláknak szánt élő történelemórától kezdve a történelmi játszóházon vagy a középkori táncházon keresztül a látványos csatákat felvonultató nagyszabású műsorokig. Lovagi haditorna bemutatóinkról bővebben »


Hol találkozhattál velünk?

Megalakulásunk óta számtalan helyi és országos rendezvényen (haditorna játékok, várjátékok, falunapok, majálisok) megfordultunk. Büszkék vagyunk arra, hogy volt alkalmunk részt venni – többek között - Nagyszakácsiban a Mesterszakácsok versenyén, a Balatonfüredi Korok Fesztiválján, vagy a Nagyváradi Református Világtalálkozón.

Csatáztunk már Csókakő és Szigliget várának nagy múltú falai alatt, Ozorai Pipo várkastélyában, és rendszeresen visszatérő fellépőként volt szerencsénk részt venni több nagy jelentőségű rendezvényen is, mint például a Boldogkői Várjátékok (2003 óta), egri Végvári Vigasságok (2001 óta), ahol 2002-ben első helyezést értünk el a haditorna csoportok versenyén, 2007-ben pedig egyéniben és csapatban is lovagjaink nyerték az íjászversenyt. 2007 szeptemberében pedig mi képviselhettük Magyarországot a Sumeni Várjátékokon, Bulgáriában.

Hol találkozhattál velünk?

Mivel jár, ha tag leszek és mennyibe kerül?

  • A csapat közösen dolgozik céljai eléréséért, ezért minden tag és tagjelölt esetében számítunk a munkánkban való aktív részvételre, az edzéseken, illetve a fellépéseken történő részvételre, valamint lehetőségekhez mérten a háttérmunkába történő bekapcsolódásra.
  • Tagdíjat nálunk lelkesedésben és az egyesület munkájában való részvételben mérjük, pénzbeni tagdíjat nem kell fizetnie az Egyesület tagjainak egy jelképes összeget leszámítva (100 Ft havonta, sajnos a törvényi előírások megkövetelik).
  • A fellépések helyszínére történő eljutás az egyesület saját buszával történik, vagy szükség esetén (pl. nagyobb, külföldi fellépések) külön buszt bérlünk, így az utazás sem jelent kiadást a tagjainknak.
  • Az edzéseken biztosítjuk a gyakorlóeszközöket, és az egyesület a tevékenységében való részvétel függvényében vállal szerepet a tagok felszerelésének beszerzésében vagy fejlesztésében, viszont a majdani fellépéseken való részvételedhez szükséges korhű alapruházatot neked kell beszerezned. Ennek elkészíttetésében természetesen útmutatást biztosítunk.
  • A fellépéseken való részvétel lehetőségét pedig a felkészültségtől - tehát az edzéseken való részvételtől - és a felszereléstől tesszük függővé, de gyakori, hogy más tagok kölcsönöznek egy új tagjelöltnek ruházatot, amíg elkészül a sajátja, így ez nem lesz akadálya, hogy velünk jöhess egy-egy rendezvényre.

Csatlakozz hozzánk!
Töltsd ki az alább található űrlapot, és mi értesíteni fogunk a következő nyilvános edzésünk pontos helyszínéről és időpontjáról. Gyere el, nézd meg közelebbről, hogy mivel is foglalkozunk. 18 éves kor alatt az edzéseken és fellépéseken való részvételhez szülői engedély szükséges, de ettől eltekintve nincs más feltétele a jelentkezésnek.

Elolvastam és elfogadom az Adatkezelési Nyilatkozatot. (A megadott személyes adataidat kizárólag a csatlakozási kérelem elbírálása és a tagsági viszony létesítése érdekében, az ahhoz szükséges mértékben és ideig kezeljük, harmadik fél részére nem adjuk át és nem küldünk hírlevelet)