Lovagvilág a Gyerek Szigeten




 
Találkoztatok már igazi lovaggal? Nos, az idén megtehetitek, hiszen a Gyerek Sziget második hétvégéjén, június 11.-12.-én az Alakuló rét vendége a D.A.K.L.E., azaz a Debreceni Arany-Keresztes Lovagok Egyesülete lesz a maga teljes fegyverzetében. Hogy hogyan lettek ők és hogyan lehettek ti is lovagok, erről mesél Kozma István, az egyesület programszervező-kincstárnoka.



Hogy jön létre egyáltalán egy hagyományőrző egyesület? Hol és hogyan találtatok egymásra, mi inspirált titeket?

Kozma István: Egyesületünk 2000 év végén alakult. Volt egy elődszervezetünk, mely 1996 óta működött Koronás Főnix Hagyományőrző Haditorna Egyesület néven. Már az is egy barátságon alapuló szervezet volt, és ezt az irányt visszük tovább a Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok Egyesületében is. Volt pár ismerősünk akik - velünk együtt - érdeklődtek a középkor, a lovagi kultúra iránt. Az általunk választott korszak a XIV. századi lovagi és udvari élet volt. Ezen belül főleg Károly Róbert és Nagy Lajos királyunk idejét próbáljuk „színpadra” vinni. Ez egy méltatlanul elfelejtett kor, pedig Magyarország történelmében egy fényes, dicsőséges korszak volt. A mai napig az inspirál minket, hogy a lehetőségekhez mérten a legjobban tudjuk rekonstruálni ezt a korszakot, és ezt a lehető legjobban ismertessük meg a ma emberével. Ezt nem csak a fellépéseinken, hanem az egyesület honlapján is igyekszünk megtenni. Itt rengeteg írás és cikk olvasható a hadviseléstől kezdve a fegyvereken/páncélokon át a művészetekig.

Rendhagyó történelemórára invitál a Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok Egyesülete. Mit takar ez valójában?

2007-ben gondoltunk arra, hogy városunk intézményeiben (meghívás útján) megjelenünk és tartunk élő történelemórát . Voltak erre már próbálkozások korábban is, de tudatosan ettől az évtől kezdve kerestük ezeket a lehetőségeket. Ezek az alkalmak közelebb hozták a gyerekeket a középkorhoz, hiszen élőben láthatták a kor fegyvereit és azok használatát. Megnézhették a páncélokat, a ruhákat. A tanároknak is könnyebb volt így szemléltetni történelmünk ezen korszakát. A tavalyi évben kidolgoztunk egy komoly koncepcióra épülő oktatási „rendszert”. Úgynevezett témanapokat dolgoztunk ki, amely átfogóan foglalkozik a XIV. századdal. Idén debütál a program, és reméljük lesz rá igény minél több helyen. A fellépéseinken pedig igyekszünk minden korosztálynak újat mondani és mutatni ebből a csodálatos korból. Természetesen egy-egy fellépés után számtalan kérdést kapunk a gyerekektől kezdve a felnőtteken át a „nagypapa” generációig. Ezért is tartunk önképzést, hogy tudjunk felkészülni a különböző kérdésekre. Még mindig tudunk új dolgokat mutatni egymásnak is.

A gyerekek sokszor többet tudnak a történelemről, mint a felnőttek. Mi erről a tapasztalatotok?

Némileg meg kell, hogy cáfoljalak. Nemcsak a gyerekeknek, de sajnos a felnőtteknek sincs lexikális tudása. Természetesen van kivétel, de a nagy többség csak egy adott filmből próbál következtetni a korra. Ha valakit megfog egy, a lovagkorról szóló konkrét történet, annak még esetleg interneten utána is olvas, de általánosságban az emberek egyre kevesebbet olvasnak. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy minél pontosabban ismertessük a mai kor emberével a kor szokásait, életszemléletét.

Mi a legnépszerűbb a gyerekek körében?


A gyerekek mindenre fogékonyak. Nincs olyan, hogy legnépszerűbb. A fiúk inkább a csatákat, fegyvereket, páncélokat érzik magukénak, míg a lányok a ruhákat, a táncokat. De fontos, hogy legyen egy történet, amivel közelebb tudjuk hozni őket. Aminek van mondandója, szól valamiről. Mintha egy filmet néznének élőben. A fellépéseink mintegy időgépként működnek. Ilyenkor azért megborul ez a tézis, hisz a lányok „szurkolnak” a lovagoknak, míg a fiúk tátott szájjal nézik a középkori táncokat.

Mit fogtok bemutatni a Gyerek Szigeten?

A Gyerek Sziget nagy kihívás, hisz’ egész nap gyerekekkel leszünk körbevéve, de azért reméljük a felnőttek is fognak érdeklődni a tevékenységünk iránt. Egész nap működik egy gyerek játszóház . Itt igyekszünk minden korosztálynak megfelelni a 3-4 éves kortól a 13-14 éves korig. Lesz kifestő, ahol lovagokat, pajzsokat lehet színezni. Ki lehet próbálni a gólyalábazást, viszünk lengőtekét. Lesz interaktív fegyverzet- és ruházat-bemutató. Viszünk egy vármakettet, ahol bemutatjuk a várak ostromlásának különböző módszereit. A lányok fonatokat készíthetnek, viszünk ügyességi játékokat, mint az „ördöglakat”. Fogunk íjazni. Lesznek lovagi hétpróbák is, amely szerencse, erőnléti és ügyességi feladatokból áll.

Mindezen túl saját bemutatót is tartunk, erre az időre szünetel a játszóház. Természetesen lesz még egyéb meglepetés is. Lovagjaink napközben is „portyáznak”, és nem lehet tudni mikor akaszkodnak össze egy kis párharc erejéig.

- www.sziget.hu -

A Gyerek Sziget teljes programkínálatát megtalálhatjátok a gyereksziget.hu -n.

A hétvégén készült fotók és az élménybeszámoló >