Visszatekintő - 2010




 
Egy évtizede annak, hogy egy baráti társaság úgy döntött megalakítja Egyesületünket. Azóta 10 év eltelt, a baráti társaság kibővült és Egyesületünk töretlenül fejlődött. Mára egy sikeres és elismert közösséggé nőtte ki magát, amit a következő években még több újdonsággal próbálunk tovább fejleszteni.



Mielőtt azonban visszatekintenénk az elmúlt 10 évre, nézzük meg hogy a 2010-es év ilyen változásokat hozott Egyesületünk életében. December 10-én tartottuk évzáró közgyűlésünket, ahol értékeltük az évet, illetve 1 új tagot és 1 új tajelöltet avattunk. 2010-ben is bemutatóink jó része iskoláknak, óvodáknak rendezett jótékonysági fellépés volt. Gyermeknap alkalmából több általános iskolában, óvodában és bölcsődében szórakoztattuk az apróságokat haditorna bemutatókkal és játékos hétpróbákkal. 

A Tarnabodi Általános Iskolában egy rövid fegyverbemutatón megismerkedhettek a gyerekek a korabeli fegyverekkel, majd ki is próbálhatták azokat, és végül meg is mérkőzhettek egymással a játékos feladatok során. A Debrecen Fórum gyermeknapi rendezvénysorozatának keretében május 30-án két bemutatót is tartottunk a bevásárlóközpontban. A párbajok és táncok mellett egy igazi lovaggá avatást is láthattak az érdeklődők, hiszen egyik tagjelöltünk, Furó Vajk ünnepélyes keretek között a lovagjaink sorába lépett. 

Június első hetében a DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye Karácsony György Utcai Tagintézményében tartottunk bemutatót. Habár a pici gyerekek félénkebben hallgatták a fegyverek csattogását, mégis élvezettel vették kézbe és nézegették azokat a műsor végeztével. Annál bátrabban versengtek az óvodások „A Vasút a gyermekekért” Alapítvány Debreceni Óvodájában rendezett próbákon. Reneszánsz juniális szerveztek ugyanis június 5-én a volt és jelenlegi óvodások és családjuk számára. A program részeként a gyerekek 4 csoportja mérkőzött meg a különböző próbákon. A győztes csoport kihirdetése után a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI udvarára siettünk, ahol már folytak a Tócóskerti Családi Juniális programjai. A délelőtt folyamán a gyerekek kipróbálhatták – elsősorban a messzeható – fegyvereket, majd a délutáni bemutatón megnézhették hogyan forgatják azokat lovagjaink. A gyermeknapi rendezvények sorát az Epreskerti Általános Iskolában zártuk, ahol szintén nagy sikere volt a hétpróbának. 6 gyerek mérkőzött meg izgalmas küzdelemben a torna bajnoka címéért. 

Az elmúlt évben ismét részt vettünk az egri Középkori Piactéren , melyen a idén Debrecen városa volt a díszvendég, és ebből az alkalomból - többek között – Egyesületünk adta a díszkíséretet Debrecen város delegációja számára. A megnyitó mellett a 4 nap alatt több alkalommal tartottuk különböző bemutatókat. A Középkori Piactér mellett az év egyik legjelentősebb eseménye a Virágkarnevál volt, ahol hosszú évek után ismét részt vettünk. A menet élén haladva vezettük fel a koronát ábrázoló virágkocsit, majd a stadionban a nyitó ünnepségen Egyesületünk adta elő a koronázási ceremóniát.

A hazai fellépéseken túl a külföldi fellépés sem maradt el, szeptemberben egy bemutatóval támogattuk a Munkácsi Várjátékokat , melynek célja a magyar hagyományok és kultúra ápolása, továbbélésének segítését a határon túli magyar közösségekben, a város és a vár idegenforgalmának fellendítése és tartalmas és színes szórakozási és kikapcsolódási lehetőség a kárpátaljai családoknak.

A fellépések mellett a 2010-es évben elindítottuk történelmi játszóházunkat , melyet novemberben ki is próbálttak a Debrecen gyermekvédelmi intézményeiben élő, hátrányos helyzetű családok és gyermekek. A rendezvényen a debreceni gyermekvédelmi intézményekben és a családok átmeneti otthonában élő 69 gyermek és 20 család vett részt. A történelmi játszóházban a kisebbek és a nagyobbak is megtalálhatják a nekik tetsző játékokat, több egyéni és csoportos játék, illetve foglalkozás közül is választhatnak. A játékok mellett kézműves foglalkozásokkal is várjuk a fürgébb ujjú gyerekeket.

Az évzáró közgyűlésen az Egyesület vezetősége ideiglenesen 1 éves időtartamra Rácz Piroskát bízta meg a Egyesület női részének koordinálásával (táncok, női ruházat és felszerelés), illetve a játszóház felügyeletével, így ideiglenes a vezetőség 4 tagúra bővült.

A elmúlt év értékelése után aztán egy hatalmas tortával és több meglepetéssel ünnepeltük meg Egyesületünk 10 éves fennállását. Az ünnepléshez a zenét Béke Csaba lantművész szolgáltatta. Az elmúlt 10 év alatt hatalmas fejlődésen ment át Egyesletünk, felszereléseink fejlődtek, taglétszámunk jelentősen kibővült és évente átlagosan közel 30 fellépésen veszünk részt. Bemutatóink száma és program kínálatunk is bővült, változatos programkat kínálunk az érdeklődöknek, a hagyományos haditorna bemutatóktól a csapatépítő lovagi hétpróbákig. A 10. évre sikerült beindítani a játszóházunkat is, mellyel még több kikapcsolódási lehetőséget tudunk nyújtani az érdekődő gyerekeknek.

Hol találkozhattál velünk 2010-ben:

  • Távoli Világok Arcai - Debrecen - 2010. április 24.
  • Debrecen-Józsa, Gönczy Pál utcai óvoda - 2010. április 30.
  • Tetétlen - 2010. május 01.
  • Hajdúböszörmény - 2010. május 15.
  • Tarnabod - 2010. május 28.
  • Balatonfüred, Korok Fesztiválja - 2010. május 29.
  • Debrecen, Fórum - 2010. május 30. - 29.
  • Debrecen, Karácsony Gy. utcai bölcsőde - 2010. június 04.
  • Debrecen, Boldogfalvi utcai óvoda - 2010. június 05.
  • Debrecen, Jégcsarnok - 2010. június 05.
  • Debrecen, Epreskerti Ált. Isk. - 2010. június 06.
  • Budapest, Holdfénycon - Syma csarnok - 2010. június 12.
  • Karcag - 2010. június 26.
  • Epona lovasfalu - 2010. június 26.
  • Debrecen, Víg-Kend Major - 2010. július 02.
  • Nyíradony, Motoros találkozó - 2010. július 03.
  • Újszentmargita - 2010. július 10.
  • Eger, Középkori piactér - 2010. július 15. - 18.
  • Debrecen, Virágkarnevál - 2010. augusztus 20.
  • Munkács - 2010. szeptember 04.
  • Debreceni Egyetem - 2010. szeptember 29.
  • Középkori történelmi játszóház - Debrecen - 2010. október 30.




A 10 éves tevékenységünk néhány emlékezetes pillanatát foglalja össze a következő videó:

 
 


És íme egy másik összeállítás, mely bepillantást enged a színfalak mögé...