Öt évszázad királyi vértezetei




 
Angol uralkodók legpompásabb vértezeteit csodálhatják meg április elejétől a londoni Towerbe látogatók a "Fit for a King" kiállítás keretei közt. A királyi páncélovácsok legjobbjai által megalkotott lenyűgöző vértek valóban illettek királyi viselőjükhöz.



A kiállított vértek és fegyverek segítségével végigkövethetjük a változást, melyen a korabeli fegyverzet végighaladt az évszázadok folyamán. Olyan különlegességeket is megtekinthetünk, mint a VIII. Herik különféle lovagi tornákhoz készült páncélkészletének részét képező haspáncél. Ez egyike a fennmaradt két ilyen típusú vértnek, melyeket a mellvért alatt viselték, hogy fokozzák a test védelmét. A készlet a Henrik által rendezett utolsó lovagi tornák egyikére készült 1540-ben, bár az ekkor 49 éves, egészségében megroppant király valószínűleg küzdőként már nem vett részt a tornán.

Ugyancsak lenyűgöző darabja a kiállításnak a majd' egy évszázaddal később (1612) készült, gazdagon díszített és aranyozott vértezetet, mely I. Károly tulajdonát képezte. Készítésekor azonban nem az akkor használatos higanyos aranyozási technikát használták, ehelyett aranyfüstlemezeket használtak a holland mesterek.

Megtalálhatjuk itt a világon a legnagyobb fennmaradt - valóban tekintélyes, 205 cm-es magasságával Guinness rekorder - páncélölétözetét csakúgy, mint az egyik legkisebbet (95 cm), mely a későbbi királynak, a gyermek I. Károlynak készült. De itt van a legnehezebb is - Worcester 3. earljének csatapáncélzata - mely kétes dicsőségét 59 kg-os súlyának köszönheti.

És hogy ne csak beszéljük arról, mennyi érdekességet gyűjtöttek össze a szervezők, néhány, ottjártunkkor készített képpel is szolgálunk Nektek:

London - Tower Museum