41. Debreceni Virágkarnevál - Koronázási ceremónia




 
"Vedd az ország koronáját. Értsd meg, hogy az a szentség dicsőségét és tisztességét és a bátorság erényét jelenti..." Ezen szavak kíséretében került fel a korona Szent Istvánt megszemélyesítő lovagunkra a 41. Debreceni Virágkarnevál megnyitóján. Minket ért ugyanis a megtiszteltetés, hogy az ünnep alkalmával a koronázási ceremónia megelevenítésével tiszteleghettünk államalapító királyunk emlékének.



Igen változatos programokon vehetett részt az, aki ellátogatott a 41. Debreceni Virágkarneválra. A karneváli hét programjai már 16-án indultak a városban több helyszínen. A gyermekprogramok között kisállat-szépségverseny, kézműves foglalkozások és mesejátékok szerepeltek, a felnőtteket pedig - többek között - táncelőadás, koncertek, kiállítások és fodrászshow várták. 

Az augsztus 20-i menetet a kerékpáros, illetve az oldtimer felvonulás indította, majd 8 órakor indult a virágkocsik és a művészeti csoportok felvonulása. A karneváli forgatagban Egyesületünk is részt vett, a karneváli menetben a Szent Korona előtt haladva vonultunk fel, majd a stadionban a megnyitó ünnepségen Egyesületünk részvételével zajlott a koronázási ceremónia. A karneváli menetben 16 virágkocsi, 9 külföldi és 9 magyar művészeti csoport vett részt. Lovagjaink és udvarhölgyeink csoportja a menet élén haladt az egri Kurul Dobosok dobszóját követve. 

A menetben felállított tribünök előtt egy rövidített koronázási szertartást mutattunk be, majd a stadionban 10 órától induló megnyitó ünnepségen István király koronázási ünnepségét adtuk elő. A programokra kb. 250 000 néző volt kíváncsi.

A karneváli programokat rengeteg készülődés és kemény munka előzte meg mind a szervezők, mind a fellépő csoportok, mind a virágkocsik készítői részéről. Ennek eredményéről képek hamarosan. A karneváli programokról készült felvételt pedig a Duna TV oldalán tekinthetik meg.

41. Debreceni Virágkarnevál