Ozora, Pipo Várkastély




 
A Reneszánsz Programiroda "Reneszánsz Év 2008" címmel egyéves programsorozatot hirdetett Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából. Ehhez csatlakozott a Műemlékek Állami Gondnoksága is a megújult Ozorai Pipo Várkastélyban megrendezett programokkal.



Az Oktatási és Kulturális Minisztériumon belül működő Reneszánsz Programiroda Reneszánsz Év 2008 címmel egyéves programsorozatot hirdetett Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából. A programok idén január 22-én indultak és 2009-ben a magyar kultúra napján érnek véget. A programsorozat célja a reneszánsz értékek felelevenítése, újra felfedezése az élet számos területén. Ennek keretében több, mint 100 különféle művészeti, kulturális, gasztronómiai, tudományos stb. programra került és kerül sor ebben az egy évben. A programsorozathoz csatlakozott a Műemlékek Állami Gondnoksága is a megújult Ozorai Pipo Várkastélyban és a füzérradványi Károlyi kastélyban megrendezett programokkal.

Videó - Ozora, 2008

Ozora

A települést már egy 1315-ben kelt oklevél is az Ozorai család birtokaként említi. A család utolsó nőtagja, Borbála feleségül ment 1399-ben a firenzei születésű Philippo Scolarihoz, vagy ahogy hazánkban nevezték Ozorai Pipohoz.

Pipo Magyarországra érkezésétől kezdve Zsigmond király szolgálatában állt. Kiváló hadvezér és kereskedőcsalád sarjaként a gazdaság irányításában is megállta a helyét. Felügyelte az arany- és sóbányákat, két éven keresztül kincstartó volt, illetve 18 sikeres hadjáratot vezetett. Tagja volt a Zsigmond alapította Sárkányrendnek, temesi ispánként pedig nagy szerepe volt a magyar végvárrendszer kiépítésében. Hűségéért és érdemeiért Zsigmond király holtig tartó barátságával jutalmazta. Tiszteletét jelzi, hogy a királyok temetkezési helyéül szolgáló Székesfehérváron helyezték végső nyugalomra.

Az ozorai várkastély építése 1416 körül kezdődött el. Magán viseli a reneszánsz firenzei városi paloták jellemvonásait, hiszen Pipo szülőföldjéről hivatott mestereket a palota felépítéséhez. A kastély egyetlen szabályos négyzet alakú, zártudvaros lakótömb, melyet négyzetes elrendezésű külső várfal védett. A felújított kastély 2007 nyara óta látogatható a nagyközönség számára. Jelenleg a várkastély emeleti teremsorában látható Borbála hálószobája, egy reneszánsz kandallós trónterem és egy ebédlő. Érdekessége a kiállításnak az egyedi fegyvermásolatokkal berendezett fegyverterem, illetve a felszentelt kápolna, melyben Szent György csontereklyéjét őrzik. A kastélyban egy reneszánsz kávézót és reneszánsz bútorokkal berendezett vendégszobákat is kialakítottak.

A Reneszánsz hétvégék programsorozaton belül június végétől egészen szeptember végéig színes programokat kínál a kastély az oda látogatóknak. A különféle bemutatók mellett előadásokon, kézműves foglalkozásokon ismerkedhettek az érdeklődők a reneszánsz korral. A programsorozat derekán, július 26-án a Vitézi udvarok világa került a középpontba, melynek bemutatásában Egyesületünk is részt vett. Egy délelőtti és egy délutáni műsorral, illetve íjászbemutatóval járultunk hozzá ahhoz, hogy a vendégek minél jobban megismerjék a lovagok életének mindennapjait. A bemutatók között pedig lehetőség volt kézbe fogni, közelebbről is tanulmányozni fegyvereinket, vértjeinket és természetesen a bátor vállalkozók egy hétpróba keretében is összemérhették ügyességüket.

Források:
www.reneszanszev2008.hu
http://www.haydneum.hu

Ozora